'Helder omschrijven waar wij ons als dorp op willen focussen!’  Paul Hendriks, Bouwteam Beugen

08-06-2021
1131 keer bekeken

Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe gemeente Land van Cuijk een feit. 33 sterke kernen, samen 1 nieuwe gemeente. Waar staan deze kernen voor? Waar zijn ze trots op en wat zou misschien beter kunnen? Waar willen ze samen met de nieuwe gemeente aan gaan bouwen? En hoe dan?

Daar denken inwoners zelf over na. Iedere kern heeft hiervoor een eigen Bouwteam met daarin zo’n 6 tot 16 inwoners. De wijk- en/of dorpsraden hebben de bouwteams samengesteld.

Paul Hendriks heeft de schep opgepakt, en is voorzitter van de dorpsraad in Beugen en het bouwteam uit Beugen.

'Helder omschrijven waar wij ons als dorp op willen focussen!’ 

Wie zitten er in jullie bouwteam?

“Toen we als dorpsraad Beugen de vraag kregen om een ‘bouwteam’ samen te stellen kwamen we al snel tot een longlist van zo’n 30 dorpsgenoten. Daarbij keken we naar een goede balans; qua leeftijd, ondernemers, mensen actief in het verenigingsleven en juist niet, nieuwe gezichten, oude bekenden…… Maar allemaal mensen waarvan we denken dat de leefbaarheid in ons dorp belangrijk vinden. Zoals het vaak gaat in ons dorp zeiden bijna alle mensen die we benaderden meteen ‘tuurlijk, gaan we doen’. Zo hebben we een mooie club bij elkaar weten te brengen, een dwarsdoorsnede van het dorp.“

19 mei hadden jullie de eerste sessie. Wat viel op?

“Ik vond het vooral mooi om te zien dat iedereen zo trots op Beugen is. We raakten niet uitgesproken over de sterke punten en hadden allemaal zo een lijstje paraat. Kippenvel! Je eigen leefomgeving lijkt soms zo vanzelfsprekend maar als het dan zo de revue passeert dan besef je wel ‘We hebben het goed voor elkaar’.”

Noem dan eens iets ‘typisch Beugen’?

“De ligging is prachtig, vlakbij natuurgebieden als De Vilt en De Maasheggen maar ook goed bereikbaar aan de A77 en vlakbij Nijmegen en Duitsland. En met alle winkels en andere faciliteiten van Boxmeer binnen handbereik. Het meest trots zijn we echter op de levendigheid en saamhorigheid. Er hoeft maar iemand een idee te hebben en een paar appjes zijn genoeg om het dan van de grond te krijgen. Iedereen staat klaar om te helpen.”

Op 16 juni hebben jullie een volgende sessie. Die gaat vooral over waar jullie als dorp de focus op willen leggen. Kun je een schot voor de boeg geven?

“We hebben het hier al kort over gehad en kwamen al tot de conclusie dat veel van onze aandachtspunten te maken hebben met wonen en woningbouw, en vooral het tekort hier aan voor bijvoorbeeld starters en senioren. Maar ook de zorgen die we hebben voor bijvoorbeeld bestuursfuncties, die lastig in te vullen zijn de laatste jaren. In een volgende sessie gaan we dit wat concreter maken en kijken hoe we hier voor ons dorp in ons KernenCV een focuspunt voor de toekomst voor kunnen maken.”

Wat is de toegevoegde waarde van het Bouwteam?

Nadenken over de toekomst van je dorp is altijd belangrijk. Net als de vraag wat je zelf kunt oppakken en waar en hoe en of je de gemeente daarbij nodig hebt. Dus los van de nieuwe gemeente Land van Cuijk doen wij dit als dorp regelmatig en blijven we dat ook doen!”

De volgende voorzitter die de schep oppakt is Sjors Vink van Bouwteam Beers.

Vraag van Paul aan Sjors: Hoe gaan jullie als Bouwteam Beers je overige dorpsgenoten achteraf betrekken nadat het KernenCV opgesteld is?

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Contact

Land van Cuijk
Telefoon 0485 - 854000
gemeente@landvancuijk.nl

Gemeente Land van Cuijk

Direct iets te regelen? Neem dan een kijkje op de website van gemeente Land van Cuijk.

 

 

Cookie-instellingen